2018. november 5., hétfő

Siri-sorozaaat!

Mondtam a lányoknak, hogy speciel egy témára vagyok mostanában rászomjazva, ez pedig a jó sorozatok!
A dolog pikantériája annyi, hogy úgy másfél hete sokkal jobban élvezem az olvasást...
Általában ezek nálam váltják egymást, tehát ha sokat nézek sorozatot, akkor nem haladok az olvasással, ha pedig neki állok olvasni, akkor bizony sokkal-sokkal kevesebb sorozatot nézek. Valószínűleg ez azért van, mert a két szabadidős tevékenység nekem egy dolgot vált ki, a fikcióra, fantázia világra való éhségemet. Plusz mindkettő segít kicsit leradírozni az agyam, értsétek ezt úgy, hogy pár órára annyira jó nem foglalkozni a statisztikákkal, meg a hétköznapi kis hülyeségekkel. És amúgy az a jó sorozat, ami elé leülsz, és azt hiszed öt perce kezdted, de már mindjárt vége van. Vagy amikor olvasol egy könyvből, és hoppá, elolvastál száz oldalt! Amikor jóóól belesüppedsz a történetbe, és egy picit megszűnik a külvilág. Na én ezeket az élményeket keresem. 

Alapvetően szerintem réteg ízlésem van, általában a nagyon populáris kult sorozatok egy idő után felbosszantanak, és eleve próbálok mini-series kategóriából választani, mert az idő takarékos, és valószínűleg nem nyírják ki egyik főszereplőt sem, csak mert a színész már unja, hogy ugyanazt a karaktert játssza mondjuk négy éve. Másik plussz pont a mini sorozatok mellett, hogy a színvonal általában egyenletes, és nem csinálnak az írók benne olyan hihetetlen vargabetűket, amik miatt még húzhatják jó darabig a történetet. Viszont most próbálok változatos palettát mutatni abból, hogy az utóbbi időben miket szerettem, hátha valakinek megtetszik egyik-másik.

  Lost in Austen (2008), 1 évad, 4 rész / ITV/

Történet: az Austen rajongó Amanda a jelenkorban él Londonban vőlegényével, amikor egyszer csak helyet cserél kedvenc történetének főszereplőjével,  Elizabeth Bennettel.

Mikor nézem? Amikor tejesen kiakaszt ez a világ, és Narnia helyett Austen világára vágyom.
Miért jó? Mert elég bátor ahhoz, hogy átírja a klasszikus Austen történeteket, mert vicces, és játszik azokkal a filmbeli/ történetbeli jelenetekkel, amikért mind odáig vagyunk ( pl. Mr. Darcy és a vizes ing), és mert megmutatja, hogy a mai kor lányai bizony szálkák lennének az akkori urak szemében.

A filmet kétszer láttam, és azért kerül a listára, mert mostanában szeretném újra megnézni. 


Oxfordi gyilkosságok/ Endeavour ( 2012- ) ITV 


Történet: a sorozat az 1960-as években játszódik, Endeavour Morse rendőrségi pályafutásának korai éveit mutatja be, amikor Thursday nyomozóval együtt oldják meg az oxfordi gyilkossági ügyeket.

Mikor nézem? Amikor másfél órán át meg akarok feledkezni a világról és klasszikus krimire vágyom.

Miért jó?Jelenlegi legeslegkedvencebb sorozatom. Nem tudom, mivel fogott meg, hiszen nem kedvelem különösebben a 60-as éveket, és első látásra azt gondoltam, milyen fura film ez, és milyen fura nyomozó, de mostanra hatalmas nagy rajongója lettem. Általában véve elmondható, hogy baromi jó a rendezés, a forgatókönyv csavaros, de nem túl pofátlan módon- kifejezetten utálom, amikor a forgatókönyv író mindenképp át akar verni, vagy bele akar vinni a sztoriba még egy csavart lásd Sherlock-, és ízig-vérig hozza a korszak hangulatát, minden jó és rossz oldalával egyben. A főszereplő Morse pedig annyira menő, annyira jól hozzák a karakterrel ezt a társadalomidegen, magányos, okos főhős típust, teljesen odáig vagyok érte ♥ :).

A film utolsó leforgatott évadát még nem láttam, viszont annyira szeretem a régi részeket, hogy azokat is többször nézem meg.  Ja és mondtam, hogy ebben mindenkinek ilyen mókás neve van? Thursday felügyelő, Morse nyomozó, True Love közrendőr?  Imádom :D. Poldark (2015 - ) BBC 


Történet: Ross Poldark a háborúból visszatérve úgy dönt, hogy újra nyitja apja meddő bányáját, segítve a norfolki nincsteleneket. Közben új életet kezd, megházasodik, és makacssága miatt folyton bajba kerül.

Mikor nézem? Amikor kosztümös szappanoperára vágyom? :D
Miért jó? Amúgy én imádom ezt a sorit, de látom, hogy objektív szemmel semmi újdonság nincs benne, szerelmi háromszög, meg vállalkozók civódása, ilyesmik... De én pont azt imádom ebben a filmben, hogy ott van a főszereplő Ross Poldark, aki romantikus módon idealizált karakter - hősies, kockás a hasa, becsületes és a többi- , és közben egy seggfej :D. És vállaltan az. Tudja magáról, de hát bakker, ez van. És közben az évadok alatt annyit fejlődnek a karakterek- valamelyik vissza-, és az is jó benne, hogy hamar megtörténik a nagy szerelem, de végül is ezen a vonalon is mást ad, mint a kosztümös sorozatok, mert ez a film azt mutatja meg, hogyan csiszolódik egymás mellett két ember, a maguk hibáival és az élet hullámvölgyeivel. És ez nekem jóóó!

A filmet kétszer láttam, egyszer magyarul, és alig várom, hogy folytassák...Boszorkányok elveszett könyve / A Discovery of Witches / (2018 - ) skyAtalantic ( HBO)

Történet: Diana Bishop történész az alkímiai hagyományok után kutat. Miután Oxfordba utazik, az élete fenekestül felfordul, miután megtalál egy régen elveszettnek hitt könyvet, és mágikus képességei egyre jobban előretörnek. Mindeközben szerelembe esik Matthew Clairmonttal, aki a különböző mágikus fajok genetikáját kutatja, s nem mellesleg maga is vámpír.

Mikor nézem? Amikor vizuális kényeztetésre vágyom.
Miért jó? Leszögezem, azt hittem, ez egy kalandos fantasy lesz, de leginkább egy kalandos romantikus -boszis- vámpírfilm. De gyönyörű. A helyszínektől totál odáig vagyok, csak bámulok és ámulok, - minden jelenetet ki lehetne fotózni az instagramra- és ezért sem értem, hogy lehet ennek a filmnek ilyen cseszett béna kampányfotója. Na mindegy :).

Már végig néztem az első évadot, és nagyon szerettem, jöhet a második és a harmadik, ha kész lesz.


 
Jane the virgin / Szeplőtelen Jane (2014- ) CW 

Történet: Jane-t egy véletlen folytán tévedésből mesterséges megtermékenyítés során teherbe ejtik. A gond az, hogy Jane még az igazira vár, és szűz.

Mikor nézem? Amikor valami orbitális nagy marhaságra vágyom.
Miért jó? Ez a sorozat tele van színnel, nagyon vidám, és olyan lüke csavarok vannak benne! Ha rágondolok, már vigyorgok. Jane karaktere tök jól meg lett formázva, de a mellékszereplők is annyira menők... Rogelioooo ♥ (Ő Jane apja. ) Szerintem ez egy nagyon egyedi sorozat, ami vagy nagyon bejön, vagy utálja az ember.


Az öt évadból hármat láttam eddig, és úgy emlékszem, hogy valami a nyáron nagyon kiakasztott, úgyhogy most hagyom ülepedni a dolgot kicsit.


 Tust me (2017) BBC


Történet: Ally nővérként dolgozik egy klinikán, ahonnan kirúgják. A sors úgy hozza, hogy új életet kezdhet egy másik városban, úgy hogy felhasználja külföldre utazó barátnője diplomáját és nevét, és orvosként helyezkedik el egy sürgősségi osztályon.

Mikor nézem?  Ez egy kőkemény orvosi dráma. Angol nyelv gyakorlásához néztem.
Miért jó? Baromi jó ez a sorozat. Én utálom a kórház drámákat, de ez a sorozat jól reflektál arra, ami manapság folyik az egészségügyben. A cím pedig többféleképpen értelmezhető, hiszen jó mutatja, mennyire ki vagyunk szolgáltatva az orvosoknak, ugyanakkor a film vége felé már annyira összegubancolják a szálakat, hogy senkinek nem lehet hinni. Komolyan senkinek. A vége az számomra olyan döbbenet volt! Nekem nagyon nagy élmény volt ez a sorozat.


Állítólag lesz második évad, de a hírek szerint nem Ally karakteréről fog szólni, WTF, akkor meg minek? Jó, tudom, nehéz elszakadnia a színésznőnek a Doctor Who miatt...

The office/ A hivatal (2005-2013) NBC

Történet:  Egy fénymásoló papírokat forgalmazó iroda hétköznapjai.

Mikor nézem? Egy nehéz irodai nap után tök jó látni, hogy máshol is milyen hülyeségek történnek.
Miért jó? Fogalmam sincs, de nézem :P

Még az első évadnál tartok...

KOREAI SZEKCIÓ

Kép a Goblinból, épp sorozatot néznek...

Úgy két éve ráfüggtem a koreai sorozatokra. Ezeket vagy nagyon imádják az emberek, vagy utálják, de mostanában egyre több ismerősöm lesz Kdrama függő. Elég sokat láttam már, de inkább csak említés szintjén leírom pár kedvencemet.

Suspicious Partner: Na ez egy legal drama, szóval törvényszéki, izgi sorozatgyilkosos, romantikus és Ji Chang-Wook  a főszereplője. ♥ Tudom, ez nektek nem sokat mond, de aki ismeri... :))

Queen of Mystery, -A háztartásbeli harmincas éveinek végén járó ügyész feleség belekontárkodik a nyomozásokba, és mindig igaza lesz. - Ez egy nyomzós krimi, sok rejtéllyel, meg sorozatgyilkossal. Nagyon szeretem a karaktereket benne. Szurkolok a harmadik évadnak.

Bimil/ Secret: A sorozat, amihez  százas papírzsepi kell. Az egyik legnagyobb sorozat élménem. Tényleg elég katartikus. :) 

 Goblin: az egyik leghíresebb sori volt tavaly, fantasy, nagy költségvetésű, szuper színészekkel. Pont ebben az időszakban néztem. Talán újra is nézem majd. 

Ha valaki megkedveli a koreai sorozatokat, tuti biztos talál majd magának mindig legalább 10-et, amit meg akar nézni. Ezek a sorozatok általában 16 részesek - legalábbis én csak olyat nézek-, kicsit talán lassúak, de sokkal jobban kibontják a szereplők motivációit. Szerintem én ezért szeretem őket ennyire. Akár külön posztot is írhatnék róluk.

VÁRÓLISTA: 
Szerintem kb. 20 Kdrama-t tettem az utóbbi időben a várólistámra, de most komolyan veszem az angolozást, ott meg ugye csak a feliratot olvasom angolul, szóval most lehet kicsit jegelem őket.

A fentiek folytatásán kívül két sorozat érdekel most engem, az egyik a The Path, ami egy szektáról szól, de sajnos az év végén elkaszálták, és időpazarlásnak tartok minden olyan sorozatot, aminek nincs kerek vége...

A másik, ami érdekel, az Jack Ryan, ez ilyen akciós-kémes sorozat.

Valószínűleg, mire a végére jutok a többiek posztjain, már sokkal hosszabb lesz a várólistám. De tudjátok, én úgy vagyok a sorozatokkal, hogy nem kell őket erőltetni, felírogatom az ajánlott sorozatokat, aztán majd szépen lassan, ahogy kedvem tartja megnézegetem őket.

Nem is mondtam, hogy a poszt a témázás keretei alatt íródott! Úgyhogy csatlakozzatok!

Akik még írtak:

PuPilla
Zakkant
Dóri
Nima
Ana 

Csatlakozott:

Bea
SHARE:

13 megjegyzés

 1. Mennyi csemege! A legtöbbről nem is hallottam - az Oxfordi gyilkosságok fogott most meg a legjobban, megy a várólistámra! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, tök jó, imádom azt a sorozatot, örülök neki! DE ne feledd, az egy ízig-vérig angol, klasszikus krimi. Semmi ripacskodás, meg hasonló :)

   Törlés
  2. Igazi klasszikus angol krimi, de nekem az vele a bajom, hogy túl soknak találom a másfél órás részeket. Talán elszoktam már az ilyen komótos tempótól a mai, pörgős sorozatok világában. De a nevek meg egyáltalán a karakterek amúgy tényleg marha jók.

   Törlés
  3. Igen, lassú a mai sorozatokhoz képest. Számomra kifejezetten üdítő, hogy nincs benne pózerség, felesleges akció jelenetek, amiknek úgy is tudja az ember a végét. Sajnos én kifejezetten utálom az amerikai krimiket :D, de hát ez van. :) A klasszikus krimi szerintem ilyen.

   Törlés
 2. A Lost In Austen szerintem is aranyos volt. :)

  A doramák közül a Goblin érdekelni kezdett, majd rákeresek. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ahh, a Goblin tök jó! Az elején történelmi sorozatnak tűnik, de amúgy ez a mai korban játszódik. Ami zavaró ( engem zavart ), hogy olyan nagy korkülönbség van a két főszereplő között. Viszont tele van misztikus lénnyel, meg utalásokkal. Maga ugye a halál, aki albérletet keres, meg a szellemek, meg ugye a magányos isten :D. Jól összehozták, és a zenéje is tök jó.

   Törlés
  2. Ez nagyon jól hangzik. :)

   Törlés
 3. Wow! Ezek a koreak szekció tök érdekes. Igaz nagyon nem az én világom, de a Poldarkot azt hiszem én mutattam neked és annyira örülök, hogy bejött. Igen Ross egy igazi seggfej, kedvenc jelenetem evör, amikor Demelza bemos neki egyet. Annyira megérdemelte. Remélem, hogy még lesz évad, mert sok hírt nem tudok erről, de még szeretném nézni Rosst és a többieket sok-sok évadon keresztül, mert most egyben daráltam le, de így még intenzívebb volt az élmény. A Jane Austenes sorozat felkerült a sorozatos várólistámra, nem is tudtam, hogy van hasonló. MIÉRT NEM TUDTAM RÓLA???? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy tudom, a Poldarkból az 5. évad lesz az utolsó.

   Törlés
  2. A Poldark legújabb évadát most forgatják, vannak funny rajongói videók. Pl. van ez a videó https://www.youtube.com/watch?v=rziU2UMQ4qc
   2:58-nál látni, mennyien nézik, ahogy felveszik a jeleneteket.

   Úgy hallottam, hogy valóban az ötödik évad lesz az utolsó, ami Ross Poldarkról fog szólni, de a producer szeretné tovább vinni a gyerekeire a sztorit- talán a könyvek is így vannak megírva-, de az már engem sem érdekel.

   Törlés
  3. Jajj igen, annyira király volt, ahogy behúzott neki, nagyot nőtt akkor a szememben Demelza. Ahhoz képest a negyedik évadban már mennyire más lett Ross. :) Hát igen, be kellett idomítani. ( Na jó, csak viccelek, őt nem lehet, SOHA! )

   Az Austenes sorozat azért a maga idejében szerintem népszerű volt, de már elég régi, szerintem az emberek elfeledkeztek róla :).

   Törlés
 4. A Lost in Austent meg a Trust me-t felírtam magamnak én is. :))

  VálaszTörlés

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig